70-talet blir varmare med åren

James Hansen från NASA är förmodligen en av de mest citerade klimatforskarna i svensk media, exempelvis av prisbelönta Karin Bojs. Vad som inte brukar nämnas i sammanhanget är att hans före detta chef på NASA ser honom som en “skamfläck”. Han är en mycket aktiv “miljöaktivist”, och nyligen rekommenderade han i varma ordalag en bok som förespråkar avskaffandet av det industrialiserade samhället med illegala metoder som t.ex. sabotage.

Hansen är en framträdande figur inom klimatologi-religionen. Det faktum att hans skrämmande framtidsanalyser kommit på skam verkar inte avskräcka hans apostlar.

En av världens få kvarvarande vetenskapsjournalister med ryggrad – Joanne Nova – rapporterar om Hansens upptåg som  vakthavande officer för NASA:s GISS temperaturserier (läsvärt i sin helhet). Att 30-talet var det varmaste i Norden under de senaste 100 åren vet vi från NORDKLIM:s temperaturdatabas, därefter sjönk temperaturen (trots ökade CO2-utsläpp) innan den ökade igen. Tar man bort Hansens “justeringar” från GISS, där 70-talet uppenbarligen blivit varmare för varje år som gått, verkar det som att resten av världen följde samma mönster (nedan, klicka för att förstora).

One thought on “70-talet blir varmare med åren”

Comments are closed.