Erika Bjerström har fel om Liberia också

BjerstromSom vanligt när den f.d. skribenten på Miljöpartiets veckotidning Erika Bjerström uppträder i TV-rutan är det intressant och underhållande att kolla upp i efterhand om det hon sagt faktiskt är sant?. Nu senast var Bjerström i Liberia och “sökte sanningen” för SVT:s Aktuellt. Hon har redan tidigade varit på rundturer i Afrika och berättat om hur “klimathotet” ställer till problem utan att göra sig besvär med enkla faktakontroller. Ett annat dråpligt uppträdande i nyheterna gjorde Bjerström under den föregående (svinkalla) vintern där hon förklarade att kylan minsann visst berodde på global uppvärmning (baserat på klimatmodeller från Leninistinstitutet i Potsdam). Man måste följaktligen ställa frågan om årets hittills milda vinter också är ett resultat av samma fenomen–kan det mytomspunna klimathotet orsaka både värme och kyla på en och samma gång, eller har värmen i år falsifierat den globala uppvärmningen? Det låter lite bakvänt men enligt samma logik som Bjerström använder måste det ju vara så.

Men är det något man lärt sig under de åren man följt klimatdebatten är det att klimatalarmister kan göra hur många logiska kullerbyttor som helst utan att skämmas och Bjerström är en i mängden. Således kommer vi till det senaste reportaget från Liberia, där folk tydligen fått byta ut näsduken mot en handduk när de ska torka svetten från pannan för att det blivit så varmt. Havsnivån stiger också med rasande fart som det verkar. Om vi börjar med det senare påståendet så ökar helt klart havsnivån. Den har gjort det sedan förra istiden och fortsätter i sakta mak, vilket i Sverige fortfarande innebär att den sjunker om man tar med landhöjningen i kalkylen. Är Liberia en specialplats där havsnivån på något klimathotsmagiskt vis stiger fortare? Eller kan något så trist (för storyn) som erosion orsakad av oreglerad sandutvinning ligga bakom? Både landets regering och FN verkar anse att så är fallet – inte klimatförändringar – men Bjerström kanske har konsulterat Potsdam igen.

Och så var det det där med pudelns kärna–själva uppvärmningen. I motsats till vad många tror tvivlar inte ens “klimatskeptiker” på att den globala medeltemperaturen ökat med trekvarts grad under det gångna århundradet, men det finns ju också stora variationer lokalt. Har Liberia haft en mer dramatisk temperaturökning än resten av världen, som därför motiverar användandet av handduk istället för näsduk när man ska torka sig för pannan? Efter en kort sökning på nätet visade det sig att någon annan redan gått till källan och kollat upp hur det faktiskt förhåller sig med just Liberia.

Det kan ligga någonting i det här med handdukarna, men i så fall får man förmoda att de använde handdukar redan för drygt hundra år sedan, gick ner på näsduksnivå under 60-talet och sedan tillbaka till handduken de senaste decennierna.