heatball1_425_238

Den här bloggen är i övrigt reklamfri, men den här tyska kvalitetsprodukten kunde jag inte motstå att slå ett slag för; en radiator som avger ljus som biprodukt och passar i befintliga socklar för kvicksilverlampor. Heatball är perfekt för eluppvärmda hus i norra Europa, med en verkningsgrad på ofattbara 100% under vinterhalvåret om man utnyttjar både värmen och det tilltalande ljuset.

Miljöargumenten är redan mycket starka med tanke på den exceptionellt höga verkningsgraden och produktens potential som giftfri ljuskälla, men företaget skänker dessutom €0.30 per såld radiator till skydd av regnskogen. Årets miljöprodukt – alla kategorier? Läs mer på Heatball.de.

Avger mellan 75-100W (effektklass A), varav ca 5 % av värmeenergin förbrukas för att producera ett varmt och behagligt ljus. Passar i sockel E27. Produkten skall ej förväxlas med de av EU-regimen förbjudna Glühlampen.

Posted by Jesper

7 Comments

  1. Lysande!

  2. [drumroll]

  3. Den ser ut som en glödlampa, fungerar som en glödlampa och är förmodligen en glödlampa.
    Det återstår att se om den klarar EUs illa genomtänkta förbud av glödlampor som bara har betytt att marknaden översvämmas med lysrörslampor med dåligt ljus, kort livslängd, högt pris och kvicksilver.
    Om man ska minska energiåtgången för glödlampsbelysning borde EU i stället ha krävt en minsta verkningsgrad på glödlamporna.
    En vanlig glödlampa ger några procent ljus och resten värme. Värmen avgår som strålning och genom värmeledning och konvektion från glödtråden till höljet. Det berättas från Esrange att man skickade upp sonder där det ingick glödlampor. De gick sönder och det visade sig bero på att i tyngdlöst tillstånd blir det ingen konvektion som kyler glödtråden. Man fick sänka spänningen för att få dem att hålla. Vilket betyder att verkningsgraden ökade. Om man kunde förse lampan med t ex radiellt orienterade interna väggar som minskade konvektionen utan att vara i vägen för ljuset så skulle lampan bli effektivare. Teoretiskt vore det också möjligt att höja verkningsgraden genom att förse lampan eller armaturen med ett isolerande hölje av ett material som släpper igenom ljus men inte värmestrålning. Frågan är bara om det finns något sådant material som tål de höga temperaturer som det gäller. Det gäller alltså att behålla värmen på alternativt återföra värmen till glödtråden och bara släppa ut ljuset. Det säljs idag halogenlampor som har dubbla glas. De har en liten glaskolv kring glödtråden för att minska avkylningen av denna. Denna lampa är sedan innesluten i en vanlig lampkolv med E27-fattning. Dessa lampor uppges ha 30% högre verkningsgrad än vanliga glödlampor. Principen för halogenlampor är att halogenet pressar tillbaka den metall som lämnar glödtråden. Detta förutsätter att temperaturen hålls uppe och detta åstadkomms med den inre kolven. Halogenlampor håller alltså sämre om de hålls dimmade.

  4. Hej Lars-Erik. Japp, det är 75W och 100W glödlampor som importeras och säljs som uppvärmning, inte belysning, och kringgår på så sätt de galna EU-förbuden.

    Tack för alla intressanta fakta om glöd- och halogenlampor!

  5. Det krävs tydligen en specialsockel för HEATBALL eftersom den, enligt bilden, är vänstergängad. Alltså är den ingen lampa!

  6. Gunnar Andersson oktober 28, 2010 at 1:56 f m

    Äntligen litet ljus i EU-idiotin!
    Jag undrar bara var man kan beställa dessa allsidiga
    och funktionsdugliga element?
    Gunnar

  7. Gunnar,
    Det går att beställa de här förnämliga elementen från heatball.de i Tyskland. Tyvärr verkar det lite väl dyrt. Någon smart elhandlare borde lansera den här fina produkten i Sverige!

Comments are closed.