Human Achievement Hour: kom du ihåg att tända?

Idag har vi återigen passerat den timme då vi får chansen att fira alla de fantastiska mänskliga innovationer som gjort att vi idag har mer frihet, färre tunga arbeten och lever längre än vi någonsin gjort. Sedan Homo Erectus lärde sig att kontrollera elden för några hundra tusen år sedan har det artificiella ljuset varit människans ledsagare och beskyddare genom världshistorien. Men det är inte förrän de senaste drygt hundra åren som de verkliga framstegen gjorts–genom introduktionen och spridningen av elektricitet till den stora massan.

Tack vare tillgången till billig energi lever idag människor – i de delar av världen som har tillgång till billig energi- minst dubbelt så länge i genomsnitt som människor i de länder som inte gjort samma framsteg. Tyvärr finns det fortfarande delar av världen dit ljuset inte nått, och där råder som regel svält och misär.

Mänsklighetens högsta prioritet i dagsläget bör därför vara att bokstavligt talat tända ljuset på de platser där det fortfarande inte lyser.

Genom hela människans moderna historia har vi sett att en ökning av tillgången till billig elektricitet är direkt relaterad till en ökning av mänsklig kunskap och uppfinningsrikedom. Från det att den första industriellt producerade glödlampan placerades i sin sockel till dess att din senaste dator eller surfplatta lät dig läsa det här har vi  sett en exponentiell ökning i mänsklig hälsa, välbefinnande och teknologiska framsteg.

Märkligt nog finns det idag människor som släcker (!) ljuset under en timme för att fira… ja, vad vill de fira egentligen? “Earth Hour” är ett kommersiellt projekt som startades av det multinationella företaget WWF, som har sin utkomst av bland annat s.k. “fadderskap” på icke utrotningshotade djur (något som i andra sammanhang hade kallats “bedrägeri“). Evenemanget gynnar inte Jorden–det är bara ett uttryck för den så kallade miljörörelsens illa dolda misantropi.

Föredrar du att leva i en grotta till dess att du dör av naturliga orsaker (omkring 30 års ålder), så för all del–fortsätt att fira Earth Hour. Själv har jag däremot firat Human Achievement Hour även i år genom att hålla alla artificiella ljuskällor vid liv för att hylla alla de produktiva och uppfinningsrika människor som gjort vårt moderna samhälle till en plats där vi, våra barn och barnbarn kan leva länge och dessutom trivas under tiden.

2 thoughts on “Human Achievement Hour: kom du ihåg att tända?”

  1. Sålt smöret och tappat humorn, Jan? Ta det lugnt med invektiven. Jag värnar för övrigt också om miljön, man kan faktiskt göra det även utan att följa motsägelsefulla dekret från WWF.

Comments are closed.