Känslan av att ha blivit lurad

bildBesvikelse, skam och ilska lär vara några av de känslor som kommer upp till ytan i Tyskland just nu. I det land som kanske mest av alla genomsyras av gröna illusioner har stormedia börjat publicera eftertänksamma artiklar om klimatbluffen, vilket kan ses som ett tecken på att panikmakeriet går en smärtsam död till mötes snabbare än man någonsin kunnat hoppas på.

Pierre Gosselin rapporterar om en artikel i tyska Bild – med en cirkulation på 16 miljoner – som exponerar “CO2-lögnen” för starkt frätande dagsljus. Detsamma har hänt i Tysklands största veckotidning Der Spiegel (även på engelska här).

Vad som gör en hälsosam debatt oundviklig i det här fallet är att källan till uppmärksamheten är en socialdemokratisk miljöaktivist, Hamburgs förre miljöminister prof. Fritz Varenholt, som tillsammans med geologen Dr. Sebastian Lüning skrivit boken Die Kallte Sonne. Den förklarar enligt utsago solens dominans i klimatsystemet (med hänvisning till en mängd vetenskapliga studier), varför klimatkatastrofen inte äger rum och behandlar korruptionen inom IPCC.

I likhet med religiösa domedagssekter har fakta väldigt liten inverkan på de redan indoktrinerade, men när gemene man upptäcker att de gått på en ordentlig blåsning lär även politikerkåren börja utsättas för frågor som de under lång tid gjort sitt bästa för att ignorera. Vågar man hoppas på något liknande i vårt eget insnöade land?

4 thoughts on “Känslan av att ha blivit lurad”

 1. Att jorden värms mer än den kyls pga av mänsklig påverkan anser jag vara ett faktum. men det är inte pga CO2-halten i atmosfären.Fossilt kol som förbränns bildar CO2 men den kommer snart att falla till jorden och lösas i havet. Ju kallare desto större löslighet. Detta bidrar till försurning av havet som i sin tur dödar korallrev och annan pH-känslig växtlighet. Uppvärmning av haven sker på två sätt:
  !) Kärnkraftverk
  2) Dieseldrivna fartyg.
  Själv har jag erfarenhet av Forsmarks kraftverk. Sedan det togs i bruk har det varit isfritt åtminstone sju mil söder om kraftverket längs kusten. I norra Bottenhavet är det samma sak på den finska sidan.Där ligger två K-kraftverk.
  För flera år sedan skrev en sjökapten om fartygens uppvärmning av ytvattnet samt försurning av vattnet pga avgasernas innehåll av CO och CO2.

 2. Att det blivit marginellt varmare är det ingen som bestrider, men hur mycket som kommer från mänsklig koldioxid är en helt annan sak. En dubbling av CO2-halten ska ge en temperaturökning på ca 1 grad C enligt fysiken, vilket knappast är katastrofalt. “Försurningen”, d.v.s. att havet blir något mindre basiskt, och skrämselhickan som promulgeras av media är milt sagt överdriven (se ex. http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0028983)

  Uppvärmning av kärnkraftverk? Självklart, men knappast något annat än en lokal påverkan?

 3. Då det gäller solens inverkan är det frågan om jordens albedo som är viktigast. På grund av olje och kolförbränning smutsas de vita delarna av jorden med åtföljande absorptionsökning av värmestrålningen. De krympande glaciärerna ger ytterligare bidrag till absorptionen.
  Vad jag vet har ingen mätbar förändring av solarkonstanten skett de senaste 100 åren. Men jag kan ha fel om det eftersom jag varit borta från den vetenskapliga diskusionen alltför länge.

Comments are closed.