Att bedriva tillämpad forskning inom ett område där grundforskningen stått och stampat (eller tagit några steg bakåt) under 30 års tid kan inte vara det lättaste. Men allt kan naturligtvis köpas för pengar, även om resultaten blir måttligt intressanta. Ny Teknik låter meddela att Energimyndigheten beställt en studie av ”växthusintensiteten” hos enskilda singelhushåll i Sverige. Annika Carlsson-Kanyama, som utfört studien, har inte helt överraskande kommit fram till att det är skillnad mellan hög- och lågavlönade.

– Man tycker att det borde vara mer status för en höginkomstfamilj att leva koldioxidsmart än att ta med hela familjen på semester till Seyschellerna, [sic] säger hon till Ny Teknik. Ja, att åka på stenålderskollo blir säkert snart mer populärt  än att semestra i söderhavet.

Dessutom släpper singelmän ut mer koldioxid än singelkvinnor – ring genast genuspolisen och se till att de andas mindre (helst inte alls)! Nu tvivlar jag inte en sekund på att Annika Carlsson-Kanyamas resultat är helt och hållet statistiskt säkerställda och korrekta – frågan är vad det spelar för roll? Carlsson-Kanyama verkar ha varit rätt val för undersökningen, eftersom hon även är medförfattare till pocketboken Sverige i nytt klimat – våtvarm utmaning, uppföljare till Osäkrat klimat – laddad utmaning och Klimatfrågan på bordet utgivna av Forma.

Osakrat_klimat_153_lr[1]

Klimatet här i Norden verkar sannerligen vara en osäkrad handgranat och en våtvarm utmaning med tanke på att det snart är lika varmt som på 30-talet. Om vi extrapolerar trenden från slutet av lilla istiden kanske det t.o.m. blir några tiondels grader varmare framåt mitten av innevarande sekel. Men med tanke på PDO och andra naturliga cykler blir det kanske kallare istället. Ett hot måste det vara hur som helst.

Posted by Jesper