Det är många klimatreligiösa som tagit tillfället i akt att försöka göra propaganda av översvämningarna i Pakistan. En tragisk händelse är det naturligtvis, men är det verkligen, som bl.a. Aftonbladets Eva Franchell säger, klimathot och global uppvärmning (och därmed västvärldens syndfulla industrialisering) som tagit över och orsakat ett elände utan historiskt motstycke?

Vetenskapliga rapporter säger nej (tips via Andy Revkin, den allt mer sansade miljöbloggaren på New York Times). En sökning i Googles nyhetsarkiv kan också sprida visst ljus över mysteriet med de tilltagande katastroferna i Pakistan:

New York Times – 19 Aug, 1954
Sjutton US Air Force-flygplan flyger in förnödenheter från tre kontinenter till offren för en översvämning [i Pakistan] som har översköljt 36.000 …

Chicago Tribune – 23 Aug, 1954
Förenta staterna tvingas utvidga akut bistånd till östra Pakistan, där tusentals drunknat i översvämningar och många fler hotas av  sjukdomar …

New York Times – 10 oktober, 1955
Översvämning i Pakistan förvärras. Sex städer och hundratals byar i västra …

Sydney Morning Herald – Sep 15, 1962
Översvämning, Pakistan KARACHI 14 september Reuters: Sju dog 50 skadades, och 50 000 blev hemlösa i västra Pakistan efter häftiga regn under de senaste 24 timmarna …

Den Dispatch – Jul 13, 1963
Dacca, Pakistan. Minst tre hundra personer har dödats och tusentals är hemlösa efter översvämningar till följd av monsunregn i Östpakistan …

The Age – 17 maj 1965
Mer än 1400 pesoner listades idag officiellt som döda efter en cyklon som spred enorm förödelse genom Östpakistan tisdag natt och tidig ons ..

Listan kan göras lång. IPCC hävdar att cykloner tilltagit i styrka på grund av mänsklig klimatpåverkan efter 1970 (vilket också är uppåt väggarna fel, men det är en annan historia). Sett till historien verkar det däremot inte som att Pakistan var ”bättre förr”. Eva Franchell m.fl. har alltså fel. Igen. Visst ska vi hjälpa de nödställda i Pakistan, men blanda för all del inte in klimatbluffen.

Posted by Jesper

6 Comments

  1. Monsun är monsun och klimathot är och förblir nåt som överträffar Monty Python i surrealism, utan Pythongängets sinne för humor.

  2. Kärra Jessper,
    Du har försökt att separera klimathotet och översvämning i Pakistan genom att samla fel historiskt data. De flesta noterade översvämningarna var i östra delen av Pakistan (i dagens Bangladesh) som ligger långt ifrån västra delen. Den här gången är det helt annat. Dessutom den här gången drabbades även höga bergområdet pga glacierna som smälter ner av stigande klimattemperatur.
    Visst beror det på ändringar klimatet. Sno i höga Himalayas toppar smälter ner nu.

  3. Jamnas,
    Ja tacka fan för det att det är fel historiska data… för klimatalarmister. 😉

    Men hör av dig med dina nya rön om smältvatten till de forskare som kommit fram till att kopplingen klimathot-väderkatastrofer är nonsens:

    http://journals.ametsoc.org/doi/abs/10.1175/2010BAMS3092.1

    ”Climate change is often seen as the culprit of increasing economic losses from weather disasters. The scientific literature however shows that there are other causes up to now.”

    Vem vet, du får kanske Nobels fredspris?

  4. P.S:

    Sydney Morning Herald – Sep 15, 1962
    Översvämning, Pakistan KARACHI 14 september Reuters: Sju dog 50 skadades, och 50 000 blev hemlösa i.. drumroll.. västra Pakistan efter häftiga regn under de senaste 24 timmarna …

    OBS! för fullständig transparens: Ordet ”drumroll” var inte med i originaltexten. Vill också påpeka att jag inte skämtar om översvämningar utan med signaturen ”Jamnas” ovan.

  5. ”klimattemperatur”
    Ah, trodde alla ”klimat-” ord var slut nu men där kom ett till, hur förvirrande det än ter sig.

    Exakt vad menar du med klimattemperatur Jamnas?

  6. Den obehaliga sanningen för mångaär den, att trots nästan minimal solfläcksaktivitet så kommer året 2010 att bli det varmaste sedan 1880. Att stoppa huvudet i sanden och vara en del av problemet i stället för en del av lösningen har alltid varit lättast, eller hur?

Comments are closed.